Depressioner er der en naturlig løsning
Brugerbetingelser
| Hvem er vi  |   Kontakt

Depressioner

— er der en naturlig løsning?

Vitaminmangel kan gøre dig nedtrykt

Mangel på visse vitaminer, mineraler eller andre vigtige næringsstoffer kan give mentale og psykiske symptomer. Det har også vist sig, at indtagelse af ekstra store mængder af visse vitaminer og andre næringsstoffer kan lindre depressioner hos nogle mennesker.

B-vitaminer

Meget tyder på, at hjernen har et specielt behov for B-vitamin-komplekset – altså de otte forskellige B-vitaminer. Nogle af de vigtigste B-vitaminer i denne sammenhæng er nævnt her.

Mangel på thiamin (B1-vitamin) kan blandt andet give irritabilitet, depression og nervøs udmattelse.

Ved niacinmangel (B3-vitamin) kan der blandt andet opstå irritabilitet og nervøsitet.

Ved mangel på pantotensyre (B5-vitamin) kan der blandt andet opstå nedtrykt sindstilstand, irritabilitet og søvnløshed.

Ved mangel på B6-vitamin kan der også opstå nedtrykt sindstilstand, nervøsitet og søvnløshed.

Ved mangel på B12-vitamin kan der blandt andet opstå nedsat mental energi og koncentrationsbesvær.

Mangel på B-vitaminet folat (også kaldet folinsyre) kan give dårligt humør, depression, søvnproblemer og hukommelsesbesvær.

Mangel på folat får hjernens indhold af serotonin til at falde. Der er dog ikke behov for store mængder folat for at rette op på humøret igen. Det er let at rette op på et underskud af folat og andre B-vitaminer ved at spise sundt.

E-vitaminer beskytter nervesystemet. I nervesystemet findes kroppens største koncentration af de livsvigtige flerumættede fedtsyrer, som er specielt sårbare overfor frie radikaler. Derfor mener nogle kostvejledere og læger, at E-vitamin kan anvendes til at modvirke eller bremse sygdomme i nervesystemet.

Calcium er med til at regulere nerve- og muskelfunktionen. Ved calciummangel kan der blandt andet opstå nervøsitet, nedtrykt sindstilstand, søvnløshed, irritabilitet og manglende evne til at slappe af.

Magnesium er nødvendig for at bevare god funktion af nerverne. Magnesium er et naturligt beroligende middel. Ved mangel på magnesium kan der opstå hormonelle forstyrrelser og nervøs irritabilitet.

Sunde fedtstoffer. Nervecellerne og hormonsystemet har brug for en række fedtsyrer. En vis mængde sunde fedtstoffer i kosten er derfor nødvendige, så cellemembranen ikke kommer til at mangle sine "byggesten".

En ekstrem fedtfattig kost eller en kost, som indeholder mange af de mættede fedtstoffer (dem, der især findes i animalske fødevarer), er meget uheldig.

Fødevarer som nødder, frø, avocado og bønner er eksempler på sunde kilder til vigtige fedtstoffer. Vegetabilske olier – olivenolie, rapsolie, hørfrøolie, valnøddeolie, sojaolie osv. – kan anvendes i dressinger og anden madlavning i stedet for smør, margarine og andre fedtstoffer. Hørfrøolie er den rigeste vegetabilske kilde til omega-3 fedtsyrer. Den fås også som olie i kapsler.

Rapsolie og olivenolie er eksempler på olier, du kan bruge til stegning.

Valnøddeolie og især hørfrøolie er rige på omega-3 fedtstoffer, men bør ikke bruges til stegning eller anden madlavning, hvor olien opvarmes i længere tid eller til høj temperatur.

Hvad du kan gøre

Tilbage til start


Helbredende kost

Zoneterapi