Depressioner er der en naturlig løsning
Brugerbetingelser
| Hvem er vi  |   Kontakt

Depressioner

— er der en naturlig løsning?

Nedtrapning af medicin

Mange tager medicin, fordi de har brug for den — i det mindste i en periode — men de fleste tager unødvendig medicin, fordi de tror, de ikke har andre muligheder.

Enhver nedtrapning eller udeladelse af medicin bør foregå i samråd med din læge.

Hvordan og hvor hurtigt, du kan komme væk fra at bruge medicin, kommer helt an på:

Noget medicin kan du måske droppe med det samme. Anden medicin skal nedtrappes langsomt for ikke at give alvorligt ubehag eller direkte skade kroppen.

Tips til nedtrapning

Der er ingen lette løsninger, hvis du skal nedtrappe et årelangt forbrug af medicin, men gør du det rigtigt, bliver det til at holde ud.

Læg en plan. Tager du medicin er det vigtigt med det samme og i samråd med lægen at lægge en plan for nedtrapning af medicinen. Dit mål er at komme helt væk fra at bruge medicin, hvis det på nogen måde er muligt, og så snart det er muligt. Hvis du ikke kan undvære medicin, er det blot så meget desto vigtigere, at du på alle måder lever så sundt, som du kan overkomme, så du derved undgår eller mindsker bivirkninger og skader fra medicinen.

Når du begynder at få det bedre, er det tid til en alvorlig snak med din læge om at nedtrappe medicinen, også selv om lægen eventuelt tidligere var imod nedtrapning. Målet er at blive så rask, at du ikke længere behøver at indtage medicin. Hvornår det er forsvarligt at nedtrappe eller ophøre med medicin, er op til din læge. Hvis du føler, at du har fået det bedre, men din læge alligevel ikke mener, at du kan nedtrappe medicinen, er det måske på tide, at du opsøger en anden læge. Du kan altid få en anden læges mening, hvis du er usikker med hensyn til din læges vejledning og vurdering.

Sørg for nok uforstyrret søvn. Både medicinen, og de abstinenser der kan opstå, når du nedtrapper medicinen, kan øge dit søvnbehov. Sørg for nok søvn om natten og tag gerne en lur midt på dagen.

Gå en tur i frisk luft hver dag — gerne ved skov, strand eller i en park. Det klarer tankerne. Abstinenserne kan ofte inkludere nedtrykthed, træthed eller lignende — og en lang travetur i naturen kan både klare tankerne og give humøret et løft.

Mild massage, zoneterapi og lignende kan måske lindre på ubehagelige abstinenser. Vent med yderligere nedtrapning indtil abstinenserne ved en dosis er forsvundet eller mindsket væsentligt. Læs eventuelt min bog Zoneterapi — lær det selv, og giv dig selv lidt zoneterapi eller få en anden til at give dig zoneterapi efter bogens anvisninger.

Vær tålmodig. Ikke alle symptomer under nedtrapning skyldes medicin. Medicin har muligvis undertrykt eller lindret på den smerte, depression, uro, angst eller andre psykiske eller fysiske symptomer, som medicinen blev taget imod. Disse kan komme op til overfladen igen, men vil som regel forsvinde sammen med abstinenserne, når blot du nedtrapper langsomt og sideløbende indfører væsentlige forbedringer i kostvaner og livsstil. 

Tilstrækkelig støtte og opbakning kan være altafgørende for succes med nedtrapning af medicin — især når det gælder vanedannende medicin.

Tilbage til start


Helbredende kost

Zoneterapi